8 Mayıs 2009 Cuma

KONYA KATKILI TUZ


Gecenlerde bir supermarkette alisveris yaparken cok yasli bir kadin eline bir tuz paketi almis gorevliye soruyor: ''Yavrum bunun uzerinde kaya tuzu mu, gol tuzu mu..... v.s. yazmiyor. Ben kaya tuzundan imal edilenini almak istiyorum.''. Once kadincagizin yaptigini bir yaslilik davranisi zannettim. Inceledim, sordum sorusturdum, meger kadincagiz hakliymis. Simdi ben de uzerinde kaya tuzu yazanlari satin almaya calisiyorum. Hatirlarsiniz buna benzer bir ileti de seker icin dolasmisti. Megerse ülkemizde seker, pancardan imal edildigi gibi genleriyle oynanmis misirdan da imal ediliyormus (bunun arkasinda da maalesef bizim prenslerimiz varmis). Simdi ben, paketin uzerinde ''yuzde yuz pancar sekerinden imal edilmistir'' yazisini gormezsem satin almiyorum. Artık tuz yemeyin yedirmeyin ! Nedenine gelince aşağıdaki yazıyı okuyun. Neden yememeniz gerektiğini anlayacaksınız. TUZ GÖLÜ Aşağıdaki bilgiler maalesef doğru... Sonra; Türkiye neden kanserden kırılıyor..' diye soruyoruz...! ? Tuz Golü, Van Gölü'nden sonra ülkemizdeki ikinci büyük golüdür... Uzunluğu 80 km olan Tuz Gölü'nün genişliği 48 kilometreyi bulur... Geniş bir alanı kapsamasına karşılık çok sığ bir göldür... Dünyanın en tuzlu gollerinden biridir... Litresinde 329 gram gibi çok yüksek oranda tuz ihtiva etmektedir.. . Gölün bu özelliğini değerlendirerek tuz elde etmek amacıyla kıyılarında çok sayıda tuzla kurulmuştur.. . Bu tuzlalardan elde edilen tuz Türkiye'nin gereksinimi olan tuzun büyük bölümünü karşılamaktadır. ..Türkiye'nin oldukça kurak bir yerinde yer alması nedeni ile bu sığ bölgelerde çok yoğun bir şekilde buharlaşma görülür... Doğu kısmındaki körfez dışında tümüyle kuruyan Gölün tabanında, kalınlığı yer yer 30 cm.'yi bulan mevsimlik bir tuz katmanı oluşmaktadır.. . Tuz Gölü'nün en derin yeri sadece 2 m.'dir. Öteki kesimlerin derinliği sadece santimetrelerle ölçülebilmektedir. Göle dökülen en önemli akarsular? Peçeneközu deresi' ile Melendiz çayı'dır. Coğrafya bilgileri aynen böyle diyor. Coğrafya bilgilerine girmemiş aci gerçek ise şudur: Tuz Gölüne dökülen en büyük akarsu Konya' nın şehir kanalizasyonudur. .. Çumra yönüne verilen kanalizasyon bu doğrultu üzerinden maalesef herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan doğrudan Tuz Gölü'ne akıtılmaktadır. .. Bir milyonu gecen şehir nüfusunun sanayi artıklarını da taşıyan şehir kanalizasyonu bizlere iyotlu ya da iyotsuz tuz olarak geri dönmektedir.. . Bu faciaya dur demek ve tuzun kokmasına fırsat vermemek için her sorumlu vatandaşın üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiği inancı ile bu mesajı ulaşabileceğimiz her kişiye gönderelim ve ilgilileri göreve davet edelim.... Yoksa hepimizin yemeğinde Konya'lıların katkısı olmaya devam edecek.' Yrd. Doc.. Dr.. MUSTAFA DURAN PAMUKKALE UNIVERSITESİ FEN-EDEBIYAT FAK. BIYOLOJI BOL. 20017 DENIZLI TEL:+90 258 2134030-1178 CEP:05334361297 FAX:+90 258 2125546

7 yorum:

Maryjade dedi ki...

kısaca artık tadımız tuzumuz kalmadı Tutsak!.. bu arada pancardan yapılan şeker sadece tek bir markada var benim gördüğüm ve bulmak içinse çözüm büyük marketler. ayrıca tuz içinde önerim Himalaya kristal tuzu.

Vladimir dedi ki...

Dehşete düştüm, şaşırmadım. İzmir'de Sasalı'daki Tuzlayı görmüştüm. Körfezin içinde yüzülmeyen suyunda üretilen tuzu biliyordum da konya kanalizasyonu katkılı tuzdan haberim yoktu.

Bu kaya tuzunu nerden buluruz ne yaparız?

tutsak dedi ki...

:Cok haklısın sevgili maryjade ne yazıkki dediğin gibi tadımız tuzumuz kalmadı.

Vladimir
sanırım paketlerin üzerinde kaya tuzu diye yazanları alacağız artık

Belgin dedi ki...

Abicim, bir o kadarla kalsa, bir de icine envai cesit ilac koyuyorlar:( Kaya tuzlarinda da dikkat edin, onlarin icinede nemlenmesin, kuru dursun diye ilac koyuyorlar.
Sevgiyle kalin

Ela'dan Mektuplar dedi ki...

Aman yarabbiii.Bir bu eksikti şimdi. Şekerden sonra birde tuz. Yakında un'la ilgili bir şey çıkar. Sonuç olarak bizde 3 beyaz dan kurtulur rahata ereriz ohh...

ABİ dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ABİ dedi ki...

eskiden "tuzun kuru mu?" diye sorardık.. artık "tuzun b.klu mu?" diye sorcaz anlaşılan..