23 Nisan 2009 Perşembe

SHİATSU (PARMAK BASINCI) - 2

Vücudumuz daki enerji kanalları bedenimizde üç ayrı yerde birleşirler 1._ Eller 2._Ayaklar 3._Kulaklar



İlk Olarak ellerden başlıyalım:
Ellerimizi yukarıdaki gibi bedenin bir minyatürü olarak düşünmemiz gerekiyor. Baş parmak (adı üzerinde) baş bölgemizi, işaret ve küçük parmağımız kollarımızı, orta ve yüzük parmağımız bacaklarımızı, avuç içi karın bölgemizi elimizin dış kısmı ise sırt bölgemizi temsil ediyorlar.
Vücudumuzun herhangi bir yerindeki ağrı yada rahatsızlığımızı elimizde , bedenimizdeki aynı yere denk gelen noktaya basılar ve ya masaj uygulayarak geçirmemiz mümkün. Burada şayet bası uygulayacaksak önce nefes kontrolü yapmamız gerekiyor. Şöyle ki; baş parmağımızı eldeki tespit ettiğimiz noktanın üzerine getirerek önce burundan derin bir nefes alıyoruz ve bu aldığımız nefesi ağızdan çok yavaş bir şekilde verirken aynı anda baş parmağımızı nefesimiz bitene kadar o noktaya yavaş yavaş bastırmaya başlıyoruz. Tekrar nefes almaya başladığımızda ise noktadaki basıncı nefes almamız sona erene kadar azaltıyoruz.
Bu konuda aradığınız noktayı bulmada size yardımcı olacak ikinci bir husus ta ısı farkı olacaktır. Rahatsızlık duyulan yerin karşılığı olan noktanın elin diğer bölümlerine göre daha soğuk olduğunu hissederseniz aradığınız nokta orasıdır. Basıyı yapmaya başladığınızda o noktadan enerji kanalları boyunca rahatsız olan bölgeye doğru ısı yayılmaya başladığını masaj yapılan kişi hissedecektir. Şayet bu ısı yayılmasının durduğu bir yer farkedilirse diğer elin baş parmağıyla o noktaya saat yönünün tersine daireler çizerek masaj yapılmalıdır ki oradaki tıkanmış olan enerji noktasının açılmasını sağlıyabilelim.
Bası dışındaki diğer yöntemde saat yönünde ve saat yönünün tersine daireler çizerek masaj yapma yöntemidir. Bu yöntemde de saat yönünde yaptığınız masajlar toplayıcı; saat yönünün tersine yapacağınız masajlarsa dağıtıcı özellik taşıyan masajlardır.
Avuç içinin ve Ayak tabanının tam bileğe yakın orta bölümü bütün enerji sistemlerinin birleşim noktası olduğundan, o noktalara yapılan bası yada masaj bütün vücut da bir rahatlama sağlıyacaktır.


Image Hosted by ImageShack.usOrtala


Aynı şekilde Kulak ta bir embriyoya benzemektedir. Bir sonraki konumuzda da onu anlatalım isterseniz.

12 yorum:

Belgin dedi ki...

Tutsakcim, benim omuzlarim cok agriyor, bir de sag elim devamli soguk ve parmaklarimdaki eklem yerleri agriyor. Bu yöntemle bir seyler yapabilirmiyim, ne önerirsin:)) Yardimci olabilirsen sevinirim:))

Evren dedi ki...

bende de bir baş ve boyun ağrısı var ki sorma gitsin... stress düzeyim yüksekmiş... neden acaba :)

tutsak dedi ki...

Sevgili BelginOmuzların ve parmaklarındaki ağrı için tabii ki yapılabilir ama sağ elindeki soğukluk dolaşım sistemindeki bir sorundan olabilir onu öncelikle bir doktora göstermeni (ve arteriel venöz dopler çektirmeni öncelikle) öneririm. (Bu da eşimin önerisi )

EvrenBaş ve boyun ağrısı için başparmakta yukarıda yazdığım uygulamayı kendin de yapabilirsin.
Stress içinde ayak tabanının parmaklar başlamadan önceki tombul kısmının altının tam ortasına tarif ettiğim bası yöntemini uygulatabilirsin
http://img528.imageshack.us/img528/1663/at1r.jpg
resimdeki pembe ile işaretlenmiş olan yerdeki noktaya
Sevgiler

Belgin dedi ki...

Tutsakcim, sana ve Nilgün yengeme cok tesekkür ederim, Doktora gitmeyi planlamistim zaten ama bir türlü firsatim olmadi, en kisa zamanda yapmaya calisirim.
Sevgiylerimle

Brajeshwari dedi ki...

Harika bir konu bu..Belki bende bir ara bunu yazarim demistim.. benden önce davrandiniz..İnsanlar ilaclara değil, yine hasta olan kendinde şifayi aramali birazda..

Sevgilerimle..

Filiz Benera dedi ki...

Yine denge, herşey dengeden geçiyor. Enerjide ki akış bozulduğunda beraberinde rahatsızlıklar da baş gösteriyor. Kendi kendimizin doktoru olmayı başarabilsek keşke.. Böyle bir yeteneğe sahipseniz sizi kutlarım Sevgili Tutsak.. Ne güzel...

tutsak dedi ki...

Sevgili
BrajeshwariÇok haklısın. Ben bu yaşıma kadar çok mecbur olmadıkça ve zorlamalar olmadığı(eşim sağlıkçı olduğundan en ufak bir öksürmede dahi ilaç önerir hemen) sürece ilaç kulanmadım kesinlikle. Zaten beden içgüdüsel olarak bir rahatsızlık hiddederse ne yememiz yada neye gereksinimi olduğunu belli ediyor. Hani kimi zaman tuzlu ya da tatlı birşeyler isteriz de ''canım çekti'' deriz ya o anlar önemlidir çünkü o bedenin eksikliğini bize anlatan bir ipucu dur genellikle. Bir de ben fazla ayrıntıya girmeyeceğim basit olarak herkesin kendisine ve yakınlarına uygulayabileceği şekilde anlatacağım ayrıntılı bir şekilde senden de bilgilenmek isteriz.

FilizDiğer dostlarımıza da söylediğim gibi bu bir yetenek değil bence yetenekse de herkeste olan bir yetenek. Sadece nasıl kullanacağımızı bilmek ve biraz da içgüdülerimize güvenmek. Önerdiklerimi yakınlarınızdaki kişlerde ya da kendiniz de uyguladığınızda bunu göreceksiniz.

Maryjade dedi ki...

ben bir an önce kulağın embriyoya benzemesini bekliyorum...tşk. Tutsak.

Kubilay Kızıldenizli dedi ki...

Üstad,
Zaman zaman migren ağrısı çeken biri olarak tavsiyenizi uygulayacağımdan emin olabilirsiniz.
Teşekkürler.

tutsak dedi ki...

Sevgili
Maryjade Her üçünden (ayak el ve kulak)hangisine uygularsanız farketmez. Basitçe aslında yukarıdaki resimden kendin de çıkarabilirsin. Akapunktur noktlarında biraz daha ayrıntılı sadece.

KUBİLAY KIZILDENİZLİ Ayak ve el başparmaklarının yan kısımlarına yapacağınız saat yönü tersine masaj ya da bası baştaki ağrılar için en uygunu.

MAVİ UMUT dedi ki...

Tansiyon problemim var 15-10dan aşağı düşmüyor, bu tür şeyleri denemekte fayda var çok mantıklı. Teşekkürler dostum.

tutsak dedi ki...

SEvgili UFUK ÇİZGİSİTansiyon için en önemli uygulama nefes kontrolüdür. Nefes kontrolü ile hem kalp atışlarınızı düzene sokmanız mümkün hem de tansiyonunuzu şayet evinizde bir tansiyon aleti varsa şunu bir deneyin tansiyonunuzun yüksek olduğunu hissettiğiniz bir anda ölçün kaydedin sonra burnunuzdan yavaş bir şekilde 7 ye kadar sayarak nefes alın sonra ağzınızdan mümkün olduğu kadar yavaş bir şekilde geri verin bunu sayıyı artırarak 15-20dk kadar sürdürün ve hemen ardından bir kez daha tansiyonunuzu ölçün. Bunu yaparken rahat bir yerde oturmanız ve kendinizi gevşek bir şekilde bırakmanız önerilrimin arasında olacaktır. Tansiyonunuzun en az 3-4 derece düştüğünü göreceksiniz.
Sevgiler