3 Mart 2009 Salı

إسلامي, İSLAM nedir? ,,مسلمMÜSLÜMAN kimdir?


İslam sözcüğü Arapça "se-le-me" kökünden türemiştir ve anlamı "barış"tır.Müslüman ise, arapçada kelimenin başına gelen mu-mü ekleri o işi yapan anlamına gelir yani; ''Barış içinde olan,Barış ı uygulayan'' demektir.

Kur'an'ın kimler için müslüman ifadesini kullandığına bir bakalım.



Âl-i İmrân 67

(Medenî 89) İbrahim ne bir Yahudi idi ne de bir Hıristiyan. O, sadece Hanîf bir müslümandı/Allah'a teslim olandı. O müşriklerden değildi.



Bakara 132

(Medenî 87) İbrahim de oğullarına şunu vasiyet etti, Yakub da: "Oğullarım! Allah sizin için bu dini seçmiştir. O halde ancak müslümanlar olarak can verin."



BAKARA 127-128

İbrahim'in, İsmail'le birlikte, o evin ana duvarlarını yükselterek şöyle yakardıkları zamanı da an: "Rabbimiz, bizden gelen niyazları kabul buyur; sen, evet sen, Semî'sin, her şeyi çok iyi duyarsın; Alîm'sin, her şeyi çok iyi bilirsin."

"Rabbimiz! Bizi, sana teslim olmuş iki müslüman/Allah'a teslim olan kıl. Soyumuzdan da sana teslim olan müslüman bir ümmet oluştur. Bize ibadet yerlerimizi göster, bizim tövbemizi kabul et! Sen, evet sen, Tevvâb'sın, tövbeleri cömertçe kabul edersin; Rahîm'sin, rahmetini cömertçe yayarsın."



Hz Süleyman dönemi ve Saba melikesi


Neml 42

(Mekkî 48) Melike gelince şöyle denildi: "Senin tahtın da böyle mi?" Dedi: "Bu sanki o. Zaten daha önce bize bilgi verilmişti ve biz müslüman olmuştuk."



Yûnus 84

(Mekkî 51) Mûsa dedi ki: "Ey toplumum! Eğer Allah'a inanmışsanız, müslümanlarsanız/Allah'a teslim olanlarsanız yalnız Allah'a dayanıp güvenin!"



Mâide 111

(Medenî 112) Havarilere şunu vahyetmiştim: "Bana ve resulüme iman edin." Şöyle demişlerdi: "İman ettik, sen de tanık ol ki biz, müslümanlarız/Allah'a teslim olanlarız!"



Âl-i İmrân 52

(Medenî 89) İsa onlardan inkârı sezince şöyle konuştu: "Allah'a gidişte benim yardımcılarım kim?" Havâriler dediler ki: "Biz Allah'ın yardımcılarıyız! Allah'a iman ettik biz!Tanık ol, biz müslümanlarız/Allah'a teslim olanlarız."



Bütün bu ifadeler Kuran indirilmeden öncesi için kullanılan ifadelerdir ve Kuran ifadeleridir.


Kur'an'da sadece 25 tane peygamber ismen anılır; bununla birlikte üzerinde anlaşılan ve kesin kabul edilen bir sayı yoktur. Kur'an'da tam olarak kaç tane peygamber gönderildiği açıklanmaz.


"Andolsun, senden önce de peygamberler gönderdik. Onlardan sana anlattıklarımız da var, anlatmadıklarımız da var. Hiçbir peygamber Allah'ın izni olmadan bir mûcize getiremez. Allah'ın emri gelince de hak yerine getirilir. İşte o zaman bunu batıl sayanlar hüsrana uğrarlar.(Mü'min suresi'nin 78. ayeti)



Zuhruf 6

(Mekkî 63) Biz, öncekiler için de nice peygamberler gönderdik.



Tin suresi



1. Yemin olsun incire, zeytine,


2. Tûr-i Sîna'ya,


3. Ve şu güvenli kente ki,


Tur Hz Musa ya vahiy in indiği yerdir,



Zeytin ağacı Hz. Muhammed'in(s.a.v) 25 yaşındayken son peygamber olacağının bir yahudi rahip tarafından farkedildiği yerdir.

(Herkes kendisine uygun bir yer bulup tezgâhlarını kurdu. Peygamber Efendimiz ise, oradaki manastıra yakın bir zeytin ağacının gölgesine yerleşti. Sevgili Peygamberimiz on iki yaşında iken de buraya gelmişti. O sıralarda manastırda Bahira adlı bir rahip vardı. Bahira sevgili Peygamberimizde harikalıklar sezmiş ve korunmasını istemişti. O vefat edince yerine rahip Nastura geçmişti.

Peygamberimizin zeytin ağacı altına inişi dikkatini çekmişti. Daha önceden tanıdığı Meysere'yi yanına çağırttı.

"Zeytin ağacının altına inen kimdir?" diye sordu.

Meysere de, "O Mekke halkından biridir" diye karşılık verdi

Nastura bir an başını yere eğdi. Derin düşüncelere daldı. Bu hali fazla uzun sürmedi. Başını kaldırdı. Meysere'ye "O ağacın altına bir peygamberden başkası inmemiştir" dedi.

Meysere şaşırmıştı. Heyecanlandı. Nastura iyice emin olmak için, "Onun gözünde biraz kırmızılık var mıdır?" diye sordu. Meysere'nin cevabı, "Evet" oldu. Nastura birden donup kaldı. Daha sonra, "Ey Meysere" dedi. "O zat peygamberdir. Hem de gelmesi beklenen en son peygamber!")kaynak:



İncir ağacı nın altı ise Budha nın ilk vahiy aldığı yerdir. Acaba Kuran da buna mı .(Budha'nında bir peygamber olduğuna)işaret edilmek isteniyor?



Günümüzde birçok tarikat yada kişi İslamı kendi tekeline almaya, onların dedikleri dışına çıkanı kafir ilan etmeye hazırken Kuran daha kendisi indirilemeden önce yaşamış birçok kişi için Müslümandılar ifadesini kullanıyor. Bence bunun üzerine iyi düşünmek ve kimseyi yargılamamak gerekiyor.



Son olarak da Peygaberimizin hayatından bir hikaye ile son vermek istiyorum.

Savaş sırasında karşı taraftan birisi tam öldürülecek ken ''ben müslüman oldum'' der. Ancak öldürmek üzere olan kişi inanmayarak o kişiyi öldürür ama içi rahat etmez. Peygamberimizin yanına gider ve ''böyle bir olay yaşadım karşımdaki ölüm korkusundan müslüman olduğunu söyledi ama ben inanmadım der.'' Peygamberimizin sorduğu soru bütün anlatmaya çalıştığım şeyin cevabıdır;''Kalbini mi açıp baktınız da inanmadınız? ''

4 yorum:

sufi dedi ki...

Canım kardeşim
Ne güzel bir konuya değinmişsin yine.
Önce, müslümanlıktan ne anladığımıza
bakmamız gerek.Sonra YOL nedir? birlik, teklik nedir bilinir zaten. Ellerine sağlık sevgilerimle.

tutsak dedi ki...

Sağolasın canım ablam ben kendimden hiç bişey söylemedim Kur'an zaten söylemiş,ben sadece aktardım.
Sevgiler

nilüfer dedi ki...

Anlam dunyamizi hep algilarimiz uzerine olusturuyoruz, o yuzden bir yaziyi okuyunca herkes kendi algisal duzleminden anliyor..bir de zihin yerine kalpten okumak nasip oldugunda, işte o zaman bilgi dile geliyor,hamdolsunlar akıyor dilden o vakit ve anlam TEKleşiyor, kendini bilen tanriyi bilir ile sembollesiyor BİRlik..sevgimle..

tutsak dedi ki...

Gören gözlere, işiten kulağa anlayan yüreğe şükürler olsun. Korkusuz O'ndan geleni bilip gönlünün sesine kulak verene sevgiler, saygılar
Teşekkürler sevgili Düş cesaretine gönlüne sağlık
Sevgiler