16 Mayıs 2009 Cumartesi

TESLİMİYET


İnsan yaşadığı her gün iyi veya kötü birşeyle yenileniyor . Yaşadıklarını kabullenmekle beraber başına gelenlerin nedenini sorgulamaya; nerede hata ettiğini bulmaya çalışıyor.

Ben yaşamım boyunca hergünü her saati dolu dolu yaşadım. Ama aile hayatımda, ama iş hayatımda, ama eş dost ve arkadaşlarımla. Eğrisiyle doğrusu ile dopdolu bir hayattı benim için. Bu gün nerdesin derseniz hala öğrenme ve aklımca öğretmekle meşgulüm.

Geçtiğimiz hafta acılar, çaresizlik içinde kıvrandığım, yandığım saatlerle dolu idi. Dün gece anladım ki ben kendi çabalarımla birşeyler yapmaya çalıştıkça o ısrarcı olduğum konuda yeni açmazlarla karşılaşıyorum. Karar verdim eşimin hep dediği gibi eğer Tanrı istemez izin vermezse istediğin kadar insanlara doğru yolu göster, o asla doğruya yönelmeyecektir. Ben omzumda taşıdığım bu yükün eğer isterse Yüce Rabbimin izniyle hallolalacağını anladım. Bugün ise hiç aklımda yokken eşimle konuşmalarımız öyle bir noktaya geldi ki aslında arasak aradığımız her cevabı içinde saklayan Kur'an-ı Kerim' e bakmak, okurken rahatlamak gereği hissettik. Sadece üç sure okumuştuk ki; onlar rastgele seçilmişlerdi (İnşirah, Müzemmil ve Müseddir sureleri). Bana dün gece verdiğim kararın doğruluğunu bir kez daha gösterdi.

Evet birşeyin olmasını, ya da düzelip doğru yöne meyletmesini istemek yada kişileri yönlendirmek güzel. Ama sadece onlara doğruları söylemek ve sonra seçimi onlara bırakmak lazım; çünkü yalnızca öğretmek yönlendirmek yetmiyor. Bir de buna Tanrının rızası gerek. Ben bugüne, bugün öğrendiklerime şükrediyorum; ve diyorum ki iyi ki yanımda beni böylesine anlayan candostum, eşim var. Yüreğinizden sevgi, yüzünüzden gülümseme eksik olmasın.
DOSTÇAKALIN

13 yorum:

sufi dedi ki...

Sevgili Nilgün'üm;
Kurandan rastgele bahtınıza açılan sayfalar ne güzel tanımlamış durumunuzu.Hele İnşirah suresinin yanına "ferahlık suresi ve kolay doğum için 7 kere oku" diye not almışım zamanında ve tüm gelinlerime doğumlarında okuduğumu hatırlıyorum.
5.Ayetle cevap veriyorum ben de sana:"Demek ki zorluğun yanında bir kolaylık mutlaka var." Sevgilerimle güzel kardeşim.

Belgin dedi ki...

Hosgeldin Nilgün ablam, Allahin rizasi olmadan hic bir sey olmuyor.
Ne mutlu ki sizi yalniz birakmayan esiniz, kardesleriniz, dostlariniz ve arkadaslariniz var. Yazmak, paylasmak iyi gelecektir. Ben burada yazmaya baslamadan önce cok agir bir depresyon geciriyordum, kendiniz saglikci oldugunuz icin bilirsiniz, ne amansiz bir derttir. Gözüm cocuklarimi bile görmeyecek derecedeydi. Bir ara intihari bile düsünmüstüm, ama Rabbim bana yeni bir pencere acti ve sizleri buldum, sizlerle tanistim. Allaha sükür simdi cok iyiyim. Burada öyle güzel dostlar varki (o dostlardan birisi hemen yanibasinizda), öyle güzel yürekli insanlar varki, anlatamam:)) Ben onlarla tanismaktan cok memnunum ve her gün sükrediyorum onlari buldugum icin. Kusura bakmayin lafi epey uzattim, demek istedigim, aramiza hosgeldiniz:)) Ne zaman konusmak, anlatmak isterseniz bizler buradayiz:)))
Sevgilerimle

Nilgün dedi ki...

Sevgili
Dilek Ablam
Desteğine ve sevecenliğine teşekkürler. Elbet birgün ben de adam olucam. Bu ameliyat sonrası artık adam olduğuma inanmıştım maalesef adamlığa terfi edememişim bir doktora daha müraacatım gerekecek sanırım. :)
Belgin
görüyorum ki yaşadığımız acılar benzer. Yıllar önce depresyon tedavisi için gittiğim doktor Yusuf bey'e bu ilaçları ne zaman bırakacağım dediğimde bana;''Sorunlarından kurtulduğunda '' demişti. Sorunlar zaman içinde değişerek te olsa devam etti. Ben yaşlandım dertleri tolore edebilme gücüm ilaçlarla da olsa yetmiyor. Neyse sizin iyi olduğunuza sevindim. Sizin gibi dostlar oldukça insanın hayata sarılma azminin artacağına inanıyorum
Sevgiler.

guguk kuşu dedi ki...

karşılaştığımız zorluklar bazen sınırlarımızı çok zorluyor. çaresizlik hissi......insanı dibe vurduruyor, bilirim, dizlerinizin bağı çözülüyor, ayakta duramıyorsunuz. ama ben artık bu anları joker anları gibi görüyorum. olması gerektiği gibi değerlendirilirse sıçramalara neden olacaktır. eğre durumu bu gözle görebilirsen daha da güçlü bir insan olacaksın, dış etkiler iç huzurunu zedeleyemeyecek. Tutsak abim haklı, herşey rabbimin rızası ile olur. yükü sahibinin sırtına yükle ve rahat et. rabbimden sana ferahlık diliyorum, ve seni anlıyorum ve biliyorum ki zamanla herşey senin için daha g
üzel olacak, ben her zaman herşeyin daha iyiye gittiğine inanırım. Dualarım seninle.

Nilgün dedi ki...

Sevgili Guguk Kuşu
Sizler ne tatlı dilli ne sevecen ne yüce gönüllü insanlarsanız.Ben cancağızımın sayesinde sizin gbi insanlara ulaştığım için daha mutluyum.Size ulaşmam da Allah'ın bir lütfu bana tabiiki. Güzellikler sizinle olsun.

beenmaya dedi ki...

her karanlığın ardından aydınlık mutlaka gelecektir. ama o aydınlığın gelmesi kadar, geleceğine inanmak ve geldiğinde onu es geçmemek de önemli...

en kısa sürede aydınlığa ulaşmanız dileğiyle...

Nilgün dedi ki...

Sevgili BEENMAYADediğiniz gibi bende yerindiren güzel Allah'ın mutlaka sevindireceğine inanıyorum. Yoksa bugün yaşıyor olmazdım.
SEVGİLER

aysegul dedi ki...

Sevgili Nilgün abla,
Bizde Elmalı Hamdi'nin meali var.
Ancak,çocukluğumdan beri elime
almadım,ailem bu konuda beni teşvik etmedi.Bu yorumları okuyunca
kafam karıştı.Bu gece o meallere
bakacağım.Sizi tanıdığıma,açık
yürekle cesurca yazmanıza şaşırmadım desem yalan olur.İnsan
gerçekten ferahlayıp,huzur buluyor
mu?Bu gece okuyacağım.Siz Arapcasını mı,Türkçesini mi okuyorsunuz?Bizdeki Türkçe...
Sevilerimle..

tutsak dedi ki...

Sevgili ayşegül
Elmalılı Hamdi Yazır ın meali en güzel meallerden birisidir ancak arada eski türkçe kelimelerde olduğu için anlaman biraz zor olabilir.
http://www.kuranmeali.com/
bu adresten Yaşar Nuri Öztürk hocanın mealinden okursan çok daha sade ve yorum katılmamış şeklini bulabilirsin.
Bu arada tabii ki türkçesini okumalısın öncelikle anlaman gerekiyor anlamını bilmeden ezbere arapça okumanın bir anlamı yok ki.
SEVGİ İLE KAL

Uma dedi ki...

Insirah Suresi tam da zamanında geldi. Anlayis getirdi :)
Ne iyi ettiniz de geldiniz, Sevgili Tutsakla sizi konusmaktansa, sizi sizden, sizi o'ndan duymak ne guzel olacak. Ask degmis her kalpte sani sohretiyle oturur yaradan degil mi :)
Tutsak ve sizin askiniz da O'nu tattiriyor her baktigimda.
Askla...

GULTEINEN ENKELINI dedi ki...

Cok farkli bir bakis acisindan yaklasacagim bu mukemmel iliskinize sevgili Nilgun ve Tutsak...

Yaradan sizi omrunuz boyunca birbirinizden ayirmasin; mutlulugunuz daim olsun...

diyecegim su ki;

"- Siz birliktelik için doğmuşsunuz. Ölüm meleğinin beyaz kanatları sizi
ayırana kadar ayrılmayacaksınız. Allahın sessiz tanıklığında bile
beraber olacaksınız. Ama birlikteliğinizde mesafeler bırakın; bırakın ki, cennetin rüzgârları aranızda dansedebilsin...

- Birbirinizi sevin ama, aşk tutsaklığı istemeyin... Bırakın aşk,
ruhunuzun
kıyılarına vuran dalgalar gibi olsun...

- Birbirinizin bardağını doldurun ama aynı bardaktan içmeyin;
ekmeğinizden
verin birbirinize ama aynı somundan ısırmayın...

- Birlikte şarkı söyleyin; lakin birbirinizi yalnız bırakmayı da bilin.

- Sazın telleri de yalnızdır ve armoni içinde aynı melodiyi
seslendirir...

- Birbirinize kalbinizi verin ama karşılıklı kilitleyip saklamak için
değil!

- Sadece hayatın eli o kalbi saklar! Birlikte durun, ama yapışmayın,
tapınakların sütunları da bitişik değildir!

- Ve unutmayın; meşe ile çınar birbirlerinin gölgesinde büyümezler...

Khalil Gibran"

ve gonul dolusu sevgiler...

Sebnem

Nilgün dedi ki...

Sevgili Uma
Değer verip yorum yazdığın için öncelikle teşekkür ederim. Biliyorum ki tüm yorum yazan dostlar aslında eşimi sevdikleri için bana da destek olmaya çalışıyorlar bu benim için gurur verici bir konu. Herkese bu konuda teşekkür borçlu olduğumu düşünüyorum. Eşim kırıldığını söyledi ama yaşamsal sıkıntılar yeniden işe başlamam bloğu takipetmemi biraz zorlaştıracak sanırım arada sırada içimi dökmek için birşeyler belki yazabilirim ama pek fazla takip edebileceğimi sanmıyorum.
Sevgiler

Uma dedi ki...

Ben asla kirilmam boyle seylere :) Alinganlik etme sirasi bende olabilir dedim :) Ben esinizi de ve esinizden okudugum sizi de cok seviyorum :) Isler gucler bir yana gonullerimiz daima bir. Sevgi ve saygilarimla :)