17 Ocak 2009 Cumartesi

ÇÖZÜM KİMDE?


Zamanın padişahlarından birisi içinden çıkamadığı bir sorununu kimin çözeceği hakkkında vezirine danışır ve onun isteği üzerine 40 alim ile 40 derviş i sarayına davet eder, ancak kimin sorunu çözebileceğine karar vermek içinde gelenleri karşılamak üzere kapıya bir adam koyarak gelenlere liderlerinin kim olduğunu sormasını ister. İlk önce alimler hep birlikte gelirler ve kapıdaki kişi her girene sorar: ''lideriniz kimdir?'' kapıdan her giren liderin kendisi olduğunu söyler. Bir müddet sonra dervişlerde gelirler ve kapıdaki aynı soruyu onlara da yöneltir ''liderinizi kimdir?'' ilk sıradaki nin ve son sıradakine kadar tüm dervişlerin cevabı ''arkamdan gelendir '' olur. En arkadan gelen öndekileri takip etmekte zorlanan topal derviş e aynı soru sorulduğunda onun cevabı ise '' en önden giden di '' olur. Padişah konuşmadan önce gelenleri izlemek istemektedir ve onlar için ufak bir handikap hazırlamıştır. İki ayrı odada 40 ar kişilik iki ayrı sofra hazırlanmıştır. Birisi alimler için diğeri dervişler için ancak bir odadaki sofrada 39 kaşık ve diğer odada sadece 1 kaşık konmuştur. İlk gelenler alimler olduğundan ilk odaya onlar alınır ve çorba servisi yapılır ancak aradan 1 dk geçmeden içeride bir kıyamettir kopar. Herkes yanındakinin kaşığını almaya çalışır ve 1 eksik kaşık için ortalık kavga yerine döner. Aynı anda diğer odada dervişlere de çorba servisi yapılmıştır ve kaşık yanında olan ilk derviş çorbasından bir kaşık alarak kaşığı yanındaki dervişe uzatır ve bu böylece herkesin çorbası bitinceye kadar devam eder. Bütün bunları gizlendiği yerden izleyen padişah alimlerin gönderilmesini sorununa çözümü ancak dervişlerin bulacağına karar verir.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Çözüm kendimizde çözüm içimizde bir yerlerde :))

tutsak dedi ki...

Sevgili Esin kesinlikle çözüm içimizde ve zaten dışımızda da hiç birşey yok. Sizin de yaşadıklarınız konusunda aklınızı ve korkularınızı bir kenara bırakıp yüreğinizi dinlemenizi daha doğrusu içinizdeki çözümü bulmanızı diliyorum.
SEVGİ İLE KALIN

fethiparisa dedi ki...

Vahdete dair güzel bir menkıbe ...

Sadece hikayeden anlaşılan birlik teması ve ben merkezcilikten biz merkezciliğe uzanan yolda olmak bile bir çok soruna ışık tutabilir.

Keyifle okumalarımızı eyleme dönüştürebilmemiz dilekleriyle...