27 Ocak 2009 Salı

Dua

Az önce eşimle konuşuyorduk; evimizde bir yaşlımız (Tomalak-annemiz-80 yaşında) , bir kızımız(Gül-26-öğretmen), bir kızımız daha (Jully-13 x7=81 yaşında bir spitz), iki tane de oğlumuz vardı (birisi İbiş-5 yaşında bir muhabbet kuşu), (diğeri 3 yaşında bir persian=Efe). -Dı dedim çünkü oğlumuzun birisini (Efe) yaşamasını sağlamak amacı ile veterinerimize bir yuva bulması umuduyla bırakmak zorunda kaldık. Bırakmasaydık ne mi olacaktı? Hassas bir yapıya sahip olduğu için özel mama ile beslenmesi gerekirken; yeterli ekonomik koşulların olmayışı, normal mama ile beslemek zorunda kalışımız ve ikinci kez yağlı mamalardan dolayı idrar yollarında problem yaşaması ; üçünçü bir kez daha tekrarlanırsa yaşamına malolacaktı ve sebebi de biz olacaktık muhtemelen.
Neyse! Ben ne yazmak için başladım nerelere gitti konu. Dua demiştik değil mi ? Az önce (şu anda çok önce oldu) demiştim...İşte o zaman diliminde gelişen ayrılık konusundaki bir konuşma sonucunda eşim ; Allah'ın beni ondan ayırmaması için dua etmemi söyledi. Sanırım ben garip bir insanım, oldum olası kendim için dua etmek içimden gelmemiştir. Bir başkası için o kadar kolaylıkla dua eden ben, iş kendim için bişey istemeye geldiği zaman neden se dilim susar, içim sıkışır ve herseferinde mutlaka bir bahane bulup kaytarmanın yolunu bulurum. Sanki kendim için dua edersem ''yıkamadığım saplantılarım, vazgeçemediğim yada putlaştırdığım bir takım arzularım varmış'', ''hala koşulsuz teslimiyeti hazmedememişim, bana şunu verirsen seni severim'' gibi bir koşul ortaya koyuyormuşum zannederim. Ya da Sevgilime: sevgisinin karşılığı olarak istemeden bana verdiği bütün herşeyi unutarak;'' daha fazlasını da isterim, bu bana yetmiyor'' demek miş gibi gelir nedense.
Oysa bir başkası için dua etmek öylemi? O zaman sevdiğinin, senin sevdiklerini de sevmesini dilemek, onların da sizin sevginize ortak olmalarını istemek gibi bir anlamı mı oluyor acaba?

11 yorum:

Belgin dedi ki...

Kisinin temiz bir kalple baskalari icin dua edipte istedigi seyler zaten zamanla dönüp, dolasip gene kendisine geri geliyor, benim tecrüblerim bu yönde.
Sevgiler

ESRİK dedi ki...

Arada kendin içinde iste yine de bence.:)

Nilambara dedi ki...

Belgin'le aynı fikirdeyim. Bir de kişi kendinde olmayanı başkasına veremez...

Gurumun gurusunun son derece değerli bu sözünü de burada vurgulamak ve özellikle belirtmek isterim;
"Bizler şöyle hissetmeliyiz,
'Dikkatimi yüzde yüz kendimi düzeltmeye vereceğim. Benim sorumluluğum budur.' 'Doktor, kendini iyileştir.' "
Srila Sridhar Maharaj

yani hep söylendiği gibi "dünyayı düzeltmek istiyorsak önce kendimizi düzeltmeliyiz"... bu asla bencillik olmadığı gibi dünyamıza karşı en büyük sorumluluğumuz, önce kendimiz üzerinde çalışmalıyız ki suda yayılan bir dalga gibi kendimize olan faydamız çevremize de yayılsın... bence, gönül rahatlığı ile kendiniz içinde dua edin, "Sevgili" niyetinizi bilir, sizin farkında olmadıklarınızı bile bilir..
sevgiler,

tutsak dedi ki...

SEVGİLİ
BELGİN,
Haklısın Nilambaranın dediği gibi durgun suya bir taş attığımızda dağılan halkalar bir müddet sonra geri dönüyorsa herşey bize mutlaka dönüyor.

ESRİK ÖFKE
Belgin in de dediği gibi nasılsa kendim içinde istemiş olmuyor muyum?

NİLAMBARA
En önemlisi de sanırım Hala bir BEN ve bir de BAŞKASI olması.
Tabii ki bilip söyleyen bir dilden çok, yaşayıp örnek olan daha etkilidir. Bilen, söylemekle değil uygulamakla yükümlüdür. Bunun için de dua dan fazlasına gerek olduğunu düşünüyorum.
SEVGİLER

Uma dedi ki...

Bence dua bana sunu ver bunu ver diye edilmiyorsa, buyuk bir konsantrasyondur. Icinde oldugunu gordugun ve onun degismesi icin icindeki gucu toplayip o yone kanalize etme istegi ve berberinde gelecek eylem. Iste o eylem olmasa zaten Tanri sana o duayi ettirmez hic :) Yani ben durup durup SENI istiyorum diyorsam, o beni coktan istemistir bile ve benim dilim konusur olur :)
Boylece karsilikli olarak O'nun ve benim istegim birbirini bulur ve ben de farkinda olurum :)

Mother Theresa hersey duayla baslar demis, bence de cok guzel demis :)

tutsak dedi ki...

Sevgili UMA
Beklediğime en yakın yorumu sizden aldım. ''o istemeden yaprak dahi kıpırdamaz'' der Kur'an ve bizim dilimize gönlümüze o kelimeleri veren de sizin dediğiniz gibi odur.
SEVGİ BİZLERLE OLSUN diyerek işin içine kendimi de katayım bari :)

Haccecan dedi ki...

Duayı biz istediğimiz için değil, Yaradan bizden duymak istediği için yapıyoruz....
Allah'ın ne duamıza ihtiyacı var ne de dileklerimize, bizim istediklerimizi, o bize vermek istediği için duayı sebep kılıyor...
Sevgilerimle...

tutsak dedi ki...

Sevgili HACCECAN
Dilinizden onun sözleri eksik olmasın.
SEVGİLER

Unknown dedi ki...

Allah ne diyor iste kulum hem de ne istersen ben sana hakkında hayırlıysa vereceğim hayırlısını iste...
Kendin için de sevdiklerin için de bütün hayırlar sizlerle olsun :)

tutsak dedi ki...

Sevgili FUNDA
Hakkımızda hep hayırlısını veren zaten o şükürler olsun.

MAVİ UMUT dedi ki...

Sevgili Tutsak ben seni mimlemek istiyorum. Kabul edersen sevinirim.
Konu blogumda..Teşekkür ederim.